
Επηρεάζει η διατροφή την ψυχολογία ή η ψυχολογία τη διατροφή σου;
Είναι γνωστό πως η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην υγεία αντιλαμβανόμαστε όμως σωστά τον όρο “υγεία”; Με το όρο αυτόν λοιπόν αναφερόμαστε τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική, νοητική και πνευματική υγεία.
Η ψυχολογία και η διατροφή είναι αλληλένδετες και αλληλοεπηρεάζονται με ποικίλους τρόπους.
Πως η ψυχολογία μας μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας επιλογές;
Ας ξεκινήσουμε από κάτι απλό και σύνηθες. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η ανάγκη για κάλυψη του κάθε διαφορετικού ρόλου όσο πιο “σωστά” γίνεται (δουλειά, οικογένεια, προσωπικοί στόχοι) μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα άγχους. Το συνεχές άγχος μπορεί να οδηγήσει σε «σπασμωδικές» διατροφικές συνήθειες πχ γρήγορη ή υπερβολική από άποψη ποσότητας κατανάλωση φαγητού, χωρίς σκέψη. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Ακόμη, όταν κάποιος βιώνει άγχη, καταθλιπτικά συναισθήματα ή στρες, μπορεί να στραφεί σε τροφές που προσφέρουν στιγμιαία ανακούφιση δίνοντας στην τροφή το ρόλο του “συναισθηματικού φαγητού”. Αυτές οι τροφές συχνά περιέχουν ζάχαρη, λιπαρά και επεξεργασμένα συστατικά. Ο παράγοντας της αυτοεκτίμησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς, άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ενδέχεται να χρησιμοποιούν την τροφή για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Από την άλλη, κάποιοι άνθρωποι που συνδέουν την αξία τους με την εικόνα του σώματος, μπορεί να περιορίζουν αυστηρά τις τροφές ή να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία.
Πως η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία;
Από την άλλη πλευρά, η τροφή επηρεάζει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά (επεξεργασμένα τρόφιμα), μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών, προκαλώντας συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών ενισχύει τη σωματική υγεία, μειώνει τις φλεγμονές και έχει θετική επίδραση στην ψυχική ευημερία. Επίσης, η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση. Μια διατροφή που μας παρέχει μειωμένα ποσοστά θρεπτικών συστατικών, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε άγχος και κατάθλιψη. Τέλος, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ψάρια και ξηροί καρποί), η βιταμίνη D και η φυλλικό οξύ, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει σε εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως όντως υπάρχει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Οι ψυχικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες, ενώ οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επιδράσουν στην ψυχική διάθεση και ευημερία. Ένα υγιές διατροφικό πρότυπο μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, ενώ μια “κακή” διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τις ψυχικές καταστάσεις και να δημιουργήσει νέα ψυχολογικά προβλήματα.
Στο γυμναστήριο KINESIS μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε τόσο διατροφικά όσο και ασκησιολογικά με στόχο την κάλυψη των αναγκών σου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και την επίτευξη των προσωπικών σου στόχων, εξατομικευμένα, στοχεύοντας έμμεσα σε μια συνολική ψυχική ευημερία.