m

Kinesis Gym

Τι είναι το spinning;

Μια τάξη spinning είναι μια ποδηλατική άσκηση υψηλής έντασης, η οποία πραγματοποιείται σε σταθερό ποδήλατο, με σταθμισμένο σφόνδυλο που συνδέεται με τα πεντάλ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σταθερό ποδήλατο τύπου fixed (όπως ένα ποδήλατο πίστας) – πεταλάρουμε συνεχώς και πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να το επιβραδύνουμε. Δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε το πεταλάρισμα, και αυτό σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο χρησιμοποιείται σωστά.

Τα περισσότερα μαθήματα διαρκούν περίπου 45-60’. Σπάνια είναι απαραίτητο να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και σίγουρα χάνουμε πάρα πολύ ιδρώτα και ενέργεια.

Σε όλες οι τάξεις υπάρχει ένας εκπαιδευτής, ο οποίος δίνει τις εντολές (πότε να πεταλάρουμε σκληρά και πότε να επιβραδύνουμε). Εννοείται ότι ο εκπαιδευτής επηρεάζει όλη την τάξη.

Αν μια τάξη είναι σχεδιασμένη να βοηθάει τις προπονήσεις μας, θα ηγείται από έναν προπονητή ποδηλασίας που θα εστιάσει σε διαλλειματικές προπονήσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες τάξεις, που θα δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε γενικότερα θέματα όπως π.χ. κάψιμο λίπους.

Η επιλογή τους έχει να κάνει με την προσωπική μας προτίμηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Όταν σκεφτόμαστε την προπόνηση σε κλειστό χώρο, το μυαλό μας πάει σε ένα προπονητήριο, ίσως αν είμαστε τυχεροί, σε ένα έξυπνο προπονητήριο, για να απαλύνουμε το μαρτύριο…

Αντίθετα, στις τάξεις spinning είναι ο εκπαιδευτής που θα καθορίσει τα διαστήματα, που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι HITT (διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης): Τα διαστήματα θα είναι σκληρά αλλά σύντομα – αυτό δημιουργεί μια χρονικά αποτελεσματική μορφή προπόνησης.

Μπορούμε να καταναλώσουμε κάπου μεταξύ 500 και 700 θερμίδων σε μια ώρα spinning. Κάποιοι προσθέτουν στοιχεία που φέρουν βάρος, όπως μικρά βάρη καθώς πεταλάρουμε.

«Τα σύντομα σπριντ και οι προσομοιώσεις λόφων, μαζί με ενεργή αποκατάσταση και τα μεγαλύτερα διαστήματα που δοκιμάσουν τη δύναμη και την αντοχή βοηθούν όλα να ωθήσουν το κατώφλι γαλακτικού οξέος σας, να εξαφανίσουν το λίπος, να κάψουν θερμίδες και να χτίσουν μύες».

«Δεδομένου του σωστού εκπαιδευτή και του σωστού συνόλου ασκήσεων, θα πιέσετε τον εαυτό σας πιο σκληρά από ό, τι κάνετε στο δρόμο».

Μπορεί κάποιος να πάρει μέρος σε μια κατηγορία spin;

Το εύχρηστο πράγμα για τις τάξεις spinning είναι ότι επιτρέπουν σe αναβάτες όλων των δυνατοτήτων να ωθούν τον εαυτό τους όσο θέλουν, στον ίδιο χώρο. Έτσι ένας Ολυμπιονίκης μπορεί να προπονείται παράλληλα με έναν πλήρη αρχάριο, χωρίς να έχει καμία επίπτωση ο ένας στην προπόνηση του άλλου.

Τα ποδήλατα έχουν διαβάθμιση της αντίστασης. Έτσι,  ένας δυνατότερος αθλητής μπορεί να φτάσει την αντίσταση μέχρι το μέγιστο, ενώ ένας αρχάριος μπορεί να θέλει να είναι λίγο πιο συγκρατημένος. Όλοι παίρνουν την προπόνηση που τους χρειάζεται.

«Τα μαθήματα μπορούν επίσης να τροποποιηθούν για κάθε άτομο, καθώς η αντίσταση που προσθέτετε στο ποδήλατό σας συνδέεται με τη δική σας προσωπική αντίληψη της προσπάθειας. Π.χ., 8 από τα 10 μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά για τον αρχάριο και τον έμπειρο ποδηλάτη, αλλά και οι δύο ποδηλάτες θα αισθάνονται ακριβώς το ίδιο», προσθέτει ο McClary.

Είναι οι τάξεις κατάλληλες για ποδηλάτες;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ποδήλατα – έτσι είναι προφανής η απάντηση. Ωστόσο, αυτές οι συνεδρίες έχουν τη φήμη ότι είναι κατάλληλες για όσους αναζητούν πιο γενική φυσική κατάσταση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαθήματα συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν θεωρούνται άμεσα συναφή με την ποδηλασία που κάνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούνται βάρη για πιέσεις στήθους ενώ πεταλάρουμε ή να χρησιμοποιούνται συχνά οι μύες του κορμού μας, για να σηκωνόμαστε συχνά από τη σέλα.

Φυσικά τα παραπάνω, δεν είναι προσαρμοσμένα ακριβώς στη φυσική κατάσταση που απαιτείται για να κερδίσουμε έναν αγώνα. Παρόλα αυτά, προωθούν την ενδυνάμωση του κορμού, κάτι που συχνά ως ποδηλάτες παραμελούμε!

Επιπλέον, το σταθερό ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας βοηθά να βελτιστοποιήσουμε το πεταλάρισμα και να αυξήσουμε το ρυθμό  – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γενικότερης κόπωσης.

Να γιατί το spinning θα γίνει η νέα σου εμμονή!

Η νέα τάση του spinning ήρθε για να αλλάξει όλα όσα ήξερες για την προπόνησή σου στο γυμναστήριο και για την ποδηλασία.

Θέλεις να μάθεις  πως;

Τότε, συνέχισε να διαβάζεις και θα σου αποκαλύψουμε τα πάντα γι’αυτό το super πρόγραμμα ποδηλασίας εσωτερικού χώρου.

Τo spinning ήρθε για να σε πείσει ότι δεν μπορείς να του αντισταθείς!

Με το spinning, ή αλλιώς ποδηλασία εσωτερικού χώρου, μπορείς να εντάξεις την ποδηλασία στα πλαίσια της καθημερινής σου προπόνησης στο γυμναστήριο και να κάψεις περισσότερες θερμίδες από ποτέ!

Εκτός από το γεγονός ότι σφίγγει το σώμα, το spinning καίει πολλές θερμίδες και ενεργοποιεί εμφανώς τον μεταβολισμό μας, αυξάνοντας επίσης τη διάθεσή μας και μας φέρνει ευφορία λόγω της έντονης έκκρισης ενδορφινών κατά τη διάρκεια της άσκησής μας. Όσο για το πόσες φορές την εβομάδα πρέπει να κάνεις spinning, ώστε να δείς αποτελέσματα, 2 με 3 φορές αρκουν!

Προσομοιώνοντας τις εξωτερικές συνθήκες προπόνησης στην ποδηλασία εσωτερικού χώρου, το spinning μας δίνει την αίσθηση ότι ποδηλατούμε στο δρόμο, είτε σε ανηφόρα είτε σε ευθεία, ενώ γυμναζόμαστε σε μια αίθουσα cycling studio ή σε μια αίθουσα γυμναστηρίου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα περισσότερα ποδήλατα πλέον μας παρέχουν πληροφορίες όπως στροφές ανά λεπτό, καρδιακούς παλμούς, αλλά και πόση ισχύ παράγουμε (watt).

Όλα αυτά συνοδεύονται από δυνατή μουσική που σε εμψυχώνει να πιεστείς λίγο παραπάνω, ποδηλατώντας στο ρυθμό της. Αναπόσπαστο κομμάτι του spinning, ο “εμψυχωτής” γυμναστής/ instructor που οδηγεί τους ασκούμενους δίνοντάς τους συνεχώς οδηγίες. 

Τί ακριβώς θα σου συμβεί ξεκινώντας spinning;

1. Θα κάψεις θερμίδες

Μέσα σε 45 λεπτά καθαρού μαθήματος κάψε μέχρι και 700 θερμίδες! Και όσον αφορά στο spinning και τη διατροφή, σου έχουμε και ένα super tip για ακόμη μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Δεδομένου ότι συνεχίζεις να καίς θερμίδες ακόμα και μετα το τέλος της προπόνησής σου, καλό είναι να φας ένα πρωτεϊνούχο σνακ όταν επιστρέψεις σπίτι. Τί να φας μετά το spinning; Γιαούρτι, πρωτεϊνούχο σμούθι, και κράκερ με cottage cheese είναι οι καλύτερες επιλογές!

2. Θα αυξήσεις την Αερόβια ικανότητα σου

Με τον όρο Αερόβια ικανότητα εννοούμε την καλύτερη λειτουργία της καρδίας σου, καθώς το ποδήλατο είναι η νούμερο 1 αερόβια επιλογή σύμφωνα με όλους τους καρδιολόγους.

3. Θα προοδεύσεις με τον δικό σου ρυθμό

Στα ποδήλατα δεν έχουμε επιλέξει ενδείξεις συνειδητά, καθώς δεν μας ενδιαφέρουν οι συγκρίσεις μεταξύ μας, αλλά η πρόοδος ατομικά. Η αντίσταση που βάζουμε είναι ατομική και υποκειμενική.

Κανείς αν κουραστεί δεν θα μείνει πίσω ή θα κάτσει στην γωνία μέχρι να ξεκουραστεί. Ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα με το δικό του ρυθμό.

4. Θα ζήσεις το πιο γρήγορο 45λεπτο της ζωής σου

Το πρόγραμμα του spinning είναι βασισμένο πάνω στην μουσική.

Τί σημαίνει αυτό;

Ουσιαστικά ποδηλατούμε με τον ρυθμό της μουσικής. Ταξιδεύεις ενώ γυμνάζεσαι και ούτε που καταλαβαίνεις για πότε πέρασαν 45 λεπτά έντονης άσκησης κάνοντας το spinning, το μοναδικό πρόγραμμα που μπορεί να στο προσφέρει αυτό.

5. Θα απολαύσεις μία παραγωγική, αλλά χωρίς καταπόνηση προπόνηση

Το πρόγραμμα του spinning  γίνεται πάνω στο ποδήλατο. Άρα, όσο δύσκολο και να το κάνουμε λόγω αντίστασης, δεν έχουμε επαφή με το έδαφος.

Δηλαδή;

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν κραδασμοί, πράγμα που δεν θα σου βγάλει ποτέ τραυματισμό, ούτε θα σε κάνει να πιαστείς σε σημείο να μην μπορείς να συνεχίσεις τις υπόλοιπες δουλειές της καθημερινότητα σου. Άρα πετυχαίνουμε το απόλυτο:  δυνατή γυμναστική χωρίς πόνους. Bingo!

6. Θα γραμμώσεις τα πόδια σου και θα ανορθώσεις τους γλουτούς σου

Υπάρχει ένας μύθος ότι το ποδήλατο φουσκώνει τα πόδια.

Μην ξεγελιέσαι!

Αυτό ισχύει αν το πρόγραμμα είναι τέτοιο ώστε να σου φουσκώνει τα πόδια. Ο γυμναστής μας στο spinning έχει επιλέξει ένα πρόγραμμα στο οποίο χάνουμε κιλά και γραμμώνουν τα πόδια και οι γλουτοί!

7. Θα μάθεις και θα ελέγξεις τα όρια του εαυτού σου

Όπως προείπαμε η αντίσταση που επιλέγουμε σε κάθε μάθημα στο spinning είναι ατομική και υποκειμενική.

Όσο εξοικειώνεσαι με το πρόγραμμα, αλλά και το ποδήλατο θα αρχίσεις από μόνος σου να πειραματίζεσαι με την αντίσταση ανακαλύπτοντας νέα όρια του εαυτού σου και ξεπερνώντας τα σιγά σιγά, χωρίς μεγάλη προσπάθεια ,θα αποκτήσεις ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης.

8. Θα γυμνάσεις όλο το σώμα

Τα ποδήλατα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε με τις οδηγίες του γυμναστή και την σωστή τεχνική πάνω στο ποδήλατο γυμνάζουμε όλο το σώμα και όχι μόνο τα πόδια, όπως νομίζουμε.

9. Θα απολαύσεις την παρέα

Στο spinning, βρισκόμαστε σε στατικά ποδήλατα σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον, οπότε απόλαυσε το να μοιράζεσαι την εμπειρία της μουσικής, προπόνησης και βελτίωσης  με τους υπόλοιπους μέσα στην αίθουσα, κάνοντας την προπόνηση πιο διασκεδαστική!

10. Θα αυξήσεις τα επίπεδα της ψυχικής σου δύναμης

Με τον καιρό θα παρατηρήσεις πως ταξιδεύοντας με την μουσική, ιδιαίτερα στο ζέσταμα και στην αποκατάσταση, φτάνεις σε επίπεδο να καθαρίζεις το μυαλό σου από τις διάφορες καθημερινές έννοιες. Αυτό μαζί με το αίσθημα ότι κατάφερες να βγάλεις το πρόγραμμα και ειδικά τις δύσκολες ανηφόρες σου, αυξάνει την ψυχική σου δύναμη κάνοντας σε πιο δυνατό για την καθημερινότητα σου.

Πηγή: bikesports.gr , cyclonews.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About