m

Kinesis Gym

Η υπερπροπόνηση δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν!

Αρχικά θα ήταν καλό να ορίσουμε τον όρο «υπερπροπόνηση» και τι εννοούμε με αυτό. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε καθώς τα όρια καθορίζονται από τον στόχο του αθλούμενου και τον προπονητή.

Με την απόφαση να γυμναστούμε, θα πρέπει να πάρουμε και την απόφαση να βρούμε και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές ενός αξιόπιστου επαγγελματία Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι, για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και τη βελτίωσή της 150 με 200 λεπτά αερόβιας άσκησης και 2 τουλάχιστον προπονήσεις δύναμης μέσα στην εβδομάδα ώστε να προστατεύουμε τις αρθρώσεις μας και να τονώσουμε το μυϊκό μας σύστημα.

Φυσικά, για κάποιον που έχει περισσότερες απαιτήσεις, οι προπονήσεις μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τις κατευθύνσεις του προπονητή που τον παρακολουθεί. Αντίστοιχα, για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ οι αρχικές προπονήσεις θα είναι μειωμένες και προσαρμοσμένες πάνω του.

Υπερπροπόνηση

Η υπερπροπόνηση είναι ένα θέμα που πηγάζει από την ημιμάθεια για τη λειτουργία της γυμναστικής στο σώμα μας και την κακή ψυχολογία σχετικά με την κατανάλωση τροφής.

Συνήθως λειτουργεί είτε ως τιμωρία, είτε ως ”λύση” για κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο.

Η αλήθεια βέβαια είναι οτι το σώμα δεν σκέφτεται όπως το μυαλό μας. Το μόνο και μοναδικό που ήταν, είναι και θα είναι καταγεγραμμένο σε κάθε κύτταρο του DNA μας είναι η ”επιβίωση”.

Κατά την περίοδο που τον οργανισμό μας τον υποσιτίζουμε ή τον αναγκάζουμε σε υπερπροπόνηση, αυξάνει τις άμυνές του προστατεύοντας τις αποθήκες ένεργειάς του, που δεν είναι άλλες από τα λιποκύτταρα.

Αναγκάζουμε λοιπόν τον οργανισμό μας να καταστρέψει μυϊκό ιστό για να τραφεί και να κάνει μια νέα σειρά καύσεων ώστε να προστατέψει το λίπος του.

Σεβασμό και εμπιστοσύνη στο σώμα

Όπως σε όλες τις σχέσεις πρέπει να αναπτύξουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, έτσι χρειάζεται να γίνει και με το σώμα μας.

Αν δεν το σεβόμαστε και το αναγκάζουμε σε υπερπροπόνηση, κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Θα προκαλέσει τραυματισμούς ή ακόμα και κρίσεις πανικού, αυξάνοντας τις ορμόνες του stress.

Από την άλλη, αν δεν χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης προς το σώμα μας, δηλαδή να το προσέχουμε και να το θρέφουμε όπως θα ήθελε, δεν πρόκειται να μας ”ανοίξει” τις αποθήκες του.

Τα συχνά γεύματα προσδίδουν στο σώμα την αίσθηση εμπιστοσύνης ότι δεν θα πεινάσει. Και αφού δεν θα πεινάσει δεν έχει λόγο να κρατάει τόσο μεγάλες αποθήκες ενέργειας-λίπους.

Ο συνδυασμός της αερόβιας άσκησης και της σωστής θρέψης εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κάνουμε τη διαφορά στο σώμα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το σώμα, κινούμενο με γνώμονα την επιβίωση, όταν εκτελεί τα ίδια πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ενσωματώνει σε ένα γενικότερο πλαίσιο καλής διατροφής και ενεργητικής ζωής. Αυτό έχει ως με συνέπεια να κάνει οικονομία ενέργειας και να μην προβαίνει σε νέες μεταβολές και προσαρμογές.

Η υπερπροπόνηση δεν είναι λύση

Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε την προπόνησή μας ή να κάνουμε πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

Η λύση είναι να «σοκάρουμε» το σώμα μας παίζοντας. Αλλάζοντας την ώρα που κάνουμε την προπόνησή μας, την έντασή της, το μέρος, τις ασκήσεις, τον αριθμό των επαναλήψεων. Εκεί χρειάζεστε τις οδηγίες ενός σωστού και υπεύθυνου γυμναστή.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την άσκηση. Η άσκηση δεν αποτελεί ένα ακόμα αδυνατιστικό μέσο αλλά ένα μέσο πρόληψης και διατήρησης της υγείας. Γιατί όχι, είναι κι ένα μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης.

Εάν γυμναζόμαστε καταναγκαστικά, με πείνα, δίψα, και υπερπροπόνηση, τότε θα αποτελέσει μια δυσάρεστη δραστηριότητα που θα την καταγράψει το νευρικό μας σύστημα. Και κάθε φορά θα αντιδράει, όλο και πιο έντονα στην εκτέλεσή της.

Η αντίδραση εμφανίζεται με ποικίλους τρόπους ανάλογα τον οργανισμό. Είτε με κακή ψυχολογία και αρνητικά συναισθήματα, είτε με βιοχημικές ελλείψεις, είτε με μυοσκελετικές κακώσεις.

Ποτέ μην κάνετε άσκηση με άδειο στομάχι. Το αυτοκίνητο για να κινηθεί θέλει βενζίνη! Όσο πιο πολλά χιλιόμετρα θα κάνει, τόσο περισσότερη βενζίνη θα χρειαστεί. Επίσης, δουλεύει καλύτερα με σούπερ αμόλυβδη. Όμως, όσο επιπόλαια το χρησιμοποιούμε τόσο πιο συχνά θα χρειάζεται και σέρβις.

Επομένως όταν γυμνάζεστε μην ξεχνάτε την τροφή σας. Δώστε προτεραιότητα στη φυσική τροφή και μη σπεύδετε να αγοράσετε αθλητικά συμπληρώματα χωρίς να είστε σίγουροι πως τα χρειάζεστε. Όσο πιο ποιοτική είναι η διατροφή σας, τόσο πιο καλά θα δουλεύει ο οργανισμός σας. Ακούστε το σώμα σας και μην το παρακάνετε, γιατί η επισκευή δεν είναι πάντα εφικτή.

Βασικότερο απ όλα όμως είναι να αγαπήσετε την εικόνα σας και να ενισχύσετε τον αμοιβαίο σεβασμό σας με το σώμα σας. Να συνειδητοποιήσετε πως η υπερπροπόνηση είναι θέμα προς συζήτηση με κάποιον ειδικό.

Πηγή: diatrofi.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About