m

Kinesis Gym

Τι είναι η Capoeira

Είναι μία αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορό, παιχνίδι, μουσική, σωματική άσκηση και έκφραση.

Το 2014 ανακηρύχτηκε από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας σε μια προσπάθεια διατήρησης αυτής της παράδοσης, τόσο για την ιστορία της όσο και για τον κοινωνικό ρόλο που έχει σήμερα.

Εξελίχτηκε στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, κυρίως από την περιοχή της Angola, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Αφρική για να χρησιμεύσουν ως εργατικά χέρια.

Οι σκλάβοι έφεραν ζωντανή την κουλτούρα τους και οι διάφορες εκφράσεις της αποτέλεσαν βασικά στοιχεία κατά τη δημιουργία και την εξέλιξη αυτής της τέχνης.

Πώς παίζεται η Capoeira

H Capoeira παίζεται μέσα σε ένα ανθρώπινο κύκλο (roda) που αποτελείται από τους παίχτες (camaradas) και τους μουσικούς (Bateria).

Tο βασικότερο όργανο στην ορχήστρα είναι το berimbau, ένα παραδοσιακό έγχορδο κρουστό που έχει και αυτό τις ρίζες του από την Αφρική.

Η εκμάθηση γίνεται βάση τεχνικών, χορογραφημένων κινήσεων, αυτοσχεδιασμού και σωματικής ενδυνάμωσης εστιάζοντας στην συνεργασία και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των ασκούμενων.

Όταν ξεκινάει το παιχνίδι οι δυο παίχτες δίνουν τα χέρια σε ένδειξη φιλίας και μπαίνουν στο κέντρο του κύκλου χρησιμοποιώντας διάφορες περίτεχνες ή απλές ακροβατικές κινήσεις.

Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να αναδείξει έναν νικητή.

Μέσα από διάφορες κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, κλωτσιές και ακροβατικά, οι δυο παίχτες προσπαθούν να επιτύχουν ένα αρμονικό παιχνίδι επικοινωνίας.

Ο άψογος συνδυασμός της πολεμικής τέχνης με τον χορό υπό τους ήχους του Berimbau είναι εκτός των άλλων αυτό που κάνει την Capoeira ξεχωριστή ανάμεσα στις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες.

Γιατί ξεκίνησα

Γυμνάζεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις

Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω είχα ακούσει μόνο μια φορά για την capoeira. Πριν από 2 χρόνια περίπου αποφάσισα να δοκιμάσω καινούργιες μορφές άσκησης (κάτι σαν new year’s resolution) και έτσι της έδωσα μια ευκαιρία. Αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες επιλογές που έκανα ποτέ.

Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως γυμνάζεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις. Πάντα βαριόμουνα την κυκλική προπόνηση στο γυμναστήριο και ενώ λατρεύω την yoga, δεν είναι και πολύ διασκεδαστική είναι η αλήθεια.

Στην Capoeira θα γυμναστείς χωρίς να επαναλαμβάνεις τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά.

Έχει πλούσιο κινησιολόγιο με στηρίξεις στα χέρια και στο κεφάλι, εναέρια ακροβατικά και κλωτσιές τόσες που δεν γίνεται ποτέ να βαρεθείς.

Είναι για όλους

Όταν λέω για όλους, το εννοώ. Είναι για όλες τις ηλικίες, όλους τους σωματότυπους όλες τις ιδιαιτερότητες και όλα τα επίπεδα εκγύμνασης.

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις γυμναστεί στο παρελθόν. Οι περισσότεροι μαθητές ξεκίνησαν χωρίς καμία εμπειρία πάνω στη γυμναστική ή τις πολεμικές τέχνες.

Συνδυάζει πολλές μορφές άσκησης μαζί

Η Capoeira συνδυάζει υψηλής έντασης αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και ασκήσεις ευλυγισίας.

Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα θα δεις διαφορά στις δυνατότητές σου και σε λίγο καιρό θα εκπλήσσεσαι με αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα σου.

Εκτός από την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης ενισχύεται και η κιναισθησία, δηλαδή η δυνατότητα αντίληψης του σώματός σου στο χώρο.

Επίσης, σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις εξ ολοκλήρου μια τέχνη και την ιστορία ενός ολόκληρου λαού πίσω από αυτήν, μέσω του χορού, της μουσικής και της γλώσσας που χρησιμοποιείται στα τραγούδια της.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου

Ίσως το σπουδαιότερο όφελος από την εξάσκηση αυτής της τέχνης δεν είναι η σωματική ενδυνάμωση.

Το να εκθέσεις τον εαυτό σου μέσα στο παιχνίδι δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για έναν αρχάριο, κι όμως, σταδιακά η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει ενώ το άγχος και ο φόβος ξεπερνιούνται.

Η Capoeira λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική. Είναι μια μορφή τέχνης, ένα μέσο προσωπικής βελτίωσης και κοινωνικοποίησης που ταυτόχρονα χτίζει γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Πηγή: geonutrition.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About