
5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ!
Σχεδόν όλοι μας έχουμε φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να θέλουμε να κάνουμε κάποια αλλαγή στο σώμα και κατ’ επέκταση στη διατροφή μας. Είτε για λόγους υγείας, είτε καθαρά για την ενδυνάμωση του παράγοντα ενέργεια-ευζωία-ευεξία. Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται είναι οι ακραίες επιλογές όπως για παράδειγμα οι στερητικές δίαιτες και τα εξαντλητικά προγράμματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, μειωμένη ενέργεια και παραγωγικότητα, αλλά και τη δημιουργία μιας “κακής” ίσως και ενοχικής σχέσης με το φαγητό. Μερικές μικρές και ρεαλιστικές αλλαγές στη καθημερινότητα είναι αυτό που σίγουρα θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Παρακάτω σου δίνουμε 5 συμβουλές για εύκολη βελτίωση των διατροφικών σου συνηθειών…
1. Μην παραλείπεις γεύματα, προσπάθησε να καλύπτεις τις ενεργειακές σου ανάγκες παρέχοντας τροφή στον οργανισμό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε να εντάξεις τον αριθμό των γευμάτων σου μέσα στην καθημερινότητά σου ανάλογα με τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις σου. Μην ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι το αίσθημα πείνας και κορεσμού! Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι, οι πολλές ώρες αφαγίας μπορούν να οδηγήσουν στην αναζήτηση “εύκολης ενέργειας” συνήθως δηλαδή στο junk food και στα γλυκά-συσκευασμένα τρόφιμα.
2. Βάλε ποικιλία στο πιάτο σου, μπορείς πάντα να κινείσαι με γνώμονα τη μέθοδο του πιάτου βάση της οποίας θέλουμε, στο 1/2 του πιάτου λαχανικά-φρούτα (ωμά ή μαγειρεμένα), στο 1/4 πρωτεΐνη (λευκό-κόκκινο κρέας, ψάρι, όσπρια, αβγό, γαλακτοκομικά) και στο 1/4 που απομένει υδατάνθρακα (ψωμί, μακαρόνια κτλ). Σκοπός είναι να νιώθεις κορεσμό και αυτό θα επιτευχθεί με συνδυασμό πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, σύνθετων υδατανθράκων, λαχανικών ή/και φρούτων.
3. Οργάνωσε τα σνακ σου, εάν έχεις μια καθημερινότητα με αρκετό τρέξιμο, φρόντισε να έχεις μαζί σου εύκολα και γρήγορα σνακ όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), μπάρες δημητριακών (προσοχή στα συστατικά και την ετικέτα τροφίμων). Με αυτόν το τρόπο όταν έρθει η πείνα θα είσαι πανέτοιμ@!
4. Δώσε χώρο σε τροφές που θεωρείς “απαγορευμένες”, δεν υπάρχουν “καλά” και “κακά” τρόφιμα, τέλειες και άσχημες διατροφικά μέρες, αποτυχία και επιτυχία σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή και τις επιλογές τροφίμων που κάνεις. Αντίθετα, υπάρχει ο παράγοντας ενσυνειδητότητα δηλαδή, καταναλώνω συνειδητά το οτιδήποτε, αντιλαμβάνομαι τις επιλογές μου, γιατί τις έκανα, πόση τροφή κατανάλωσα και για ποιο λόγο έκανα τη συγκεκριμένη επιλογή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Άρα λοιπόν, αντί να στερείσαι τροφές που πραγματικά σου αρέσουν, αντί να τις σκέφτεσαι συνέχεια και να σου γίνονται έμμονη ιδέα, απόλαυσέ τες συνειδητά και χωρίς τύψεις.
5. Άκου το σώμα σου, προσπάθησε να ερμηνεύεις την πραγματική πείνα σε αντίθεση με τη λιγούρα, να διαχωρίζεις το χόρτασμα από το φούσκωμα και να εστιάζεις στο πρώτο, την πραγματική σου επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό και όλα τα μηνύματα που φυσικά-οργανικά δέχεσαι.
Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου για μικρές αλλά εφικτές αλλαγές και μέρα με τη μέρα θα δεις, πως το συναίσθημά σου απέναντι στο φαγητό θα αλλάξει αλλά και η αυτοεικόνα σου θα βελτιωθεί!
Μαρκοπούλου Βέρρα
MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος