m

Kinesis Gym

Το crossfit έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας! Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην χώρα μας, το crossfit έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια αλματώδη άνοδο στις προτιμήσεις των αθλητών. Πολύς κόσμος το προτιμάει έναντι της απλής – τυπικής προπόνησης στο γυμναστήριο γιατί έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο εκτέλεσης και βεβαίως επειδή έχει τέτοια ένταση που σε μικρότερο χρονικό διάστημα μπορείς να δεις καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για KINESIS CROSSFIT

Τι είναι όμως τελικά το crossfit;

Το crossfit είναι ένα πρόγραμμα συνολικής ενδυνάμωσης και fitness που χρησιμοποιείται από πολλές αστυνομικές και στρατιωτικές ακαδημίες ανά τον κόσμο, πολλούς πρωταθλητές σε διάφορες πολεμικές τέχνες, αλλά και πολλούς κορυφαίους αθλητές παγκοσμίου επιπέδου. Η λογική του crossfit είναι ότι δεν εξειδικεύεται και περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύ φάσμα ασκήσεων που στοχεύει στην συνολική μυϊκή ενδυνάμωση – τόνωση ενός ανθρώπου και όχι σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

Το crossfit είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα γυμναστικής που προσπαθεί να σε κάνει καλύτερο όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ουσιαστικά στους εξής τομείς: καρδιαγγειακή και αναπνευστική αντοχή, δύναμη – ισχύς, ευελιξία, ευκινησία, ισορροπία, συντονισμό αλλά και ακρίβεια των κινήσεών σου. Σε κάθε φυσική δραστηριότητα δηλαδή.

Με άλλα λόγια, ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης crossfit έχει ως στόχο να σε περάσει από φωτιά και σίδερο και να γυμνάσει μέχρι και την τελευταία μυϊκή ίνα του σώματός σου, ώστε να χτίσεις ένα σώμα που θα είναι ικανό να κάνει πρακτικά τα πάντα!

Σε ποιον απευθύνεται το crossfit;

Το crossfit απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας ή πρότερης γυμναστικής εμπειρίας.

Αυτό σημαίνει πως ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, με την διαφορά πως από περίπτωση σε περίπτωση αλλάζει η ένταση και το φορτίο που καλείται κανείς να διεκπεραιώσει. Για παράδειγμα, αν έχει έρθει η ώρα των squat, τότε ο κάθε ένας θα κάνει με τα κιλά που μπορεί. Ένας με 60kg, άλλος με 40kg, άλλος με 20kg κ.ο.κ. Αν πάλι κάποιος δεν μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη άσκηση γιατί ας πούμε έχει κάποιον τραυματισμό, τότε κάνει κάποια εναλλακτική άσκηση. Και αν κάποιος άλλος δεν μπορεί να κάνει τις στάνταρ επαναλήψεις, τότε κάνει λιγότερες. Τόσο απλά!

Όσο φυσικά κάποιος γίνεται σταδιακά δυνατότερος, θα μπορεί να ανεβάζει τον πήχη και να ακολουθεί το πρόγραμμα με περισσότερα κιλά, επαναλήψεις και ένταση.

Δηλαδή το crossfit κάνει για όλους;

Μολονότι θεωρητικά όλοι μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα crossfit, ΔΕΝ κάνει για όλους. Σύμφωνα με την ταπεινή μας γνώμη το crossfit είναι τέλειο για τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:

 

  • Αρχάριοι στην προπόνηση με βάρη:  Αν δεν έχεις ποτέ σου προπονηθεί με ελεύθερα βάρη, το crossfit είναι κατάλληλο για σένα. Είναι μια πολύ καλή αρχή εφόσον φυσικά υπάρχει κάποιος προπονητής. Θα μάθεις να κάνεις σωστά όλες τις άρσης βαρών, σε ένα περιβάλλον ομαδικό, που αλληλοϋποστηρίζεται και δεν κρίνει.
  • Άνθρωποι που ψάχνουν για υποστήριξη και ομαδικότητα: Η έννοια της ομαδικότητας και η κοινωνικοποίηση που προκύπτει μέσα από τα προγράμματα crossfit είναι τρομερή! Αυτό γιατί όλοι προσπαθούν να πετύχουν το ίδιο πράγμα και προσπαθούν βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Φυσικά πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου προπονητή.
  • Οι μανιακοί με το fitness: Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που όταν δεν κάνουν γυμναστική πέφτουν ψυχολογικά τότε στο crossfit θα βρεις την απόλυτη ευτυχία! Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένα τα προγράμματα του crossfit είναι τέτοιος που σε κρατάει σε διαρκή ένταση και γενικά σε τεντώνει πολύ!
  • Μαζοχιστές (με την καλή έννοια πάντα): Στο crossfit ο στόχος σου είναι να ολοκληρώνεις την κάθε άσκηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως, αν μπεις σε αυτό το τρυπάκι να κυνηγάς τον χρόνο, θα πρέπει να δίνεις το 100% του εαυτού σου, να τον εξαντλείς και να υποβάλλεις το σώμα σου σε μια πολύ επίπονη διαδικασία.
  • Πρώην αθλητές: Λόγω του ότι το crossfit είναι ομαδικό και προωθεί τον συναγωνισμό, σε όλες τις ασκήσεις εμπεριέχεται το στοιχείο του χρόνου. Έτσι κυνηγάς κάθε φορά να ολοκληρώσεις τις προβλεπόμενες επαναλήψεις και μπορείς να συγκρίνεις τον δικό σου χρόνο με τους άλλους. Αυτό για κάποιος που έχουν ασχοληθεί με τον κλασικό και ομαδικό αθλητισμό σε πιο επίσημο επίπεδο και έχουν μάθει στον συναγωνισμό, είναι πάρα πολύ καλό!

Είναι το crossfit επικίνδυνο;

Κάτω από τις λάθος συνθήκες, τους λάθος προπονητές και την λάθος συμπεριφορά από μέρους σου, το crossfit μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Γιατί όμως μπορεί το crossfit να γίνει επικίνδυνο;

Κατ’ αρχάς, κατά την προπόνηση crossfit, καλείσαι να διεκπεραιώσεις μια σειρά από ασκήσεις δύναμης ή και αντοχής όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ή να κάνεις όσο πιο πολλές επαναλήψεις μπορείς σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Έτσι, είναι πολύ εύκολο για κάποιον, ο οποίος προσπαθεί να πετύχει χρόνο, να κάνει λάθος τις ασκήσεις και να «κλέβει» καταπονώντας το σώμα του.

Όταν μιλάμε για προπόνηση δύναμης, η κακή στάση του σώματος και η μεγάλη ταχύτητα επανάληψης, ειδικά όταν εμπλέκονται πολλά βάρη, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να τραυματιστείς ΣΟΒΑΡΑ. 

Επιπλέον, το crossfit πολλές φορές «τραβάει» τους λάθος ανθρώπους. Μιλάμε για άτομα που πιέζουν τόσο πολύ τον εαυτό τους ώστε καταφέρνουν να κάνουν ζημιά στο σώμα τους. Λόγω της φύσεως του crossfit, αναπτύσσεται ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των μελών της ομάδας που προπονούνται, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να συμβαίνουν έκτροπα. Ο περισσότερος κόσμος είναι αλήθεια πως πιέζει τα όριά του (και αυτό είναι καλό), αλλά κάποιοι το παρακάνουν και τραυματίζονται. Μην είσαι ένας από αυτούς!

 

Κάθε Τρίτη στις 21:15-22:15 μ.μ και Πέμπτη στις 20:15-21:15 μ.μ το μάθημα crossfit πραγματοποιείται με τον Παναγιώτη Μαυρογενίδη.

 

 

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About