m

Kinesis Gym

 

Η γράμμωση είναι σίγουρα ζητούμενο και πόθος για κάθε άνθρωπο που γυμνάζεται. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι η πλειοψηφία αγνοεί ουσιώδη ζητήματα σχετικά με τη γράμμωση. Τα συχνότερα λάθη που αφορούν τη γράμμωση θα τα εξετάσουμε σε άλλη ανάρτηση. Προς το παρόν θα σας αναδείξουμε τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας, για να πετύχετε ένα γραμμωμένο και υγιές σώμα.

Πριν σας παρουσιάσουμε τα σημεία κλειδιά της διατροφής για γράμμωση, θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζετε πως η γράμμωση επιτυγχάνεται στην κουζίνα και όχι στο γυμναστήριο. Με άλλα λόγια Γράμμωση = 70% Διατροφή + 30% Γυμναστική!

Επίσης, γράμμωση σημαίνει χαμηλά ποσοστά λίπους, οπότε η προσπάθεια σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ελαχιστοποίηση του λιπώδους ιστού. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, πως το χτίσιμο μυϊκής μάζας και η γράμμωση είναι συνήθως δύο στόχοι που δεν γίνονται να επιτευχθούν ταυτόχρονα, καθώς το μεν πρώτο απαιτεί θερμιδικό πλεόνασμα, το δε δεύτερο θερμιδικό έλλειμμα.

Θα αναφερθούμε και στα 3 μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να επισημανθούν κάποιες πρώτες σπουδαίες πληροφορίες, που αφορούν τη διατροφή για γράμμωση. Έχουμε λοιπόν:

 • Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να κρατάτε το μεταβολισμό σας ενεργό. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο έλεγχος της πείνας και της ινσουλίνης στο αίμα σας, με αποτέλεσμα να ελέγχεται και η συσσώρευση του λίπους. Τα γεύματα αυτά προσπαθήστε να είναι ισοθερμιδικά και σε όλα να περιέχεται μια καλή πηγή πρωτεΐνης.
 • Η διατροφή σας να βασίζεται σε φυσικές-ανεπεξέργαστες τροφές, ή σε τροφές που έχουν υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.
 • Αποφύγετε τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και ότι τα περιέχει.
 • Προτιμήστε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
 • Αποφύγετε όσο μπορείτε τις υγρές θερμίδες, καθώς δεν δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χάνεται το μέτρο, κατά τη πρόσληψη τους.
 • Μην πιέζεστε με δίαιτες που σας εξοντώνουν και σας κάνουν να τα παρατάτε στη πρώτη δυσκολία. Προσπαθήστε να κάνετε τις αλλαγές αυτές, τρόπο ζωής! Fitness is a Lifestyle!!
 • Συνδυάστε διατροφή και άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα. Κυκλικές προπονήσεις με βάρη και διαλλειμματικές προπονήσεις (σπριντ), είναι αυτά που θα σας δώσουν το σώμα που πάντα θέλατε.

Πολλοί μας ρωτάνε πόση πρωτεΐνη χρειάζονται για να επιτύχουν την πολυπόθητη γράμμωση. Η απάντηση είναι ότι χρειάζεστε τόση, ώστε να διατηρείτε την μυϊκή σας μάζα και ταυτόχρονα αν είναι δυνατόν να επιτυγχάνετε ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου. Και τονίζουμε τον αν είναι δυνατόν, διότι η γράμμωση προϋποθέτει κάποιο θερμιδικό έλλειμμα, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, ώστε να μην χάσετε την πολύτιμη μυϊκή σας μάζα, στην προσπάθεια να επιτύχετε χαμηλότερα ποσοστά λίπους.

Θα προτείναμε λοιπόν, την κατανάλωση 1,5 γραμμαρίου πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, στην περίοδο της γράμμωσης. Επειδή όμως η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στο σώμα σας, θα πρέπει να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε σας γεύμα. Αυτό σημαίνει πως ένας άνθρωπος με βάρος 80 κιλά θα πρέπει να λαμβάνει ημερησίως γύρω στα 80×1,5= 120 γραμμάρια πρωτεΐνης στην περίοδο γράμμωσης.

Καλό θα  ήταν την ποσότητα αυτή να τη μοιράζετε ισόποσα στα γεύματα σας και να προσπαθείτε η μέγιστη ποσότητα που θα λαμβάνετε να μη ξεπερνά τα 30 γραμμάρια/γεύμα.

Επιγραμματικά πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης είναι οι εξής:

 • Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
 • Ασπράδι αυγού
 • Στήθος κοτόπουλο
 • Τυρί τύπου cottage
 • Μικρά λιπαρά ψάρια (Σαρδέλα)
 • Τόνος
 • Ξηροί καρποί (με μέτρο)
 • Γιαούρτι 2%

Η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για όλα λοιπόν!

 

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About