m

Kinesis Gym

 

 

Τέρμα τα ψέματα! Ό,τι φάγαμε, φάγαμε (ναι, εμείς τρώμε και το καλοκαίρι…)! O κυκλώνας Ξενοφών έφερε μαζί του το φθινόπωρο (για να μην πούμε τον χειμώνα) και μαζί σού θύμισε πως είναι καιρός να μπεις και πάλι σε ρουτίνα. Και όταν λέμε ρουτίνα δεν εννοούμε τη δουλειά ή το τρέξιμο για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, αλλά το πραγματικό τρέξιμο. Τον ποιοτικό χρόνο που περνάς με τον εαυτό σου μέσα σε μία αίθουσα γυμναστηρίου (και όχι μόνο…).

Αν σου αρέσει η γυμναστική τότε keep on reading! Αν όχι, και πάλι συνέχισε το διάβασμα, μπορεί οι νέες τάσεις στο fitness να σου ανοίξουν την όρεξη για λίγο workout στα μέτρα σου!

Το θέμα είναι τι προτιμάς; Είσαι ο κλασικός τύπος που ταλαντεύεται μεταξύ των “πεπατημένων” όπως τα group training και τα όργανα ή ακολουθείς τις εκάστοτε μόδες των γυμναστηρίων όπως το Tae Bo, το ΤRX, το Cross Fit ή το Διαλειμματικό; Όποια και αν είναι η προτίμησή σου, είναι γεγονός πως κάθε χρόνο το γυμναστήριο αλλάζει και εξελίσσεται… καινούργια πολύπλοκα μηχανήματα εμφανίζονται (Versaclimber), πολύς ιδρώτας χύνεται σε αντικείμενα που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα δεις σε αίθουσα γυμναστηρίου (cross fit ropes/ boxes/ ρόδες βαρέων οχημάτων) και τόσες ακόμα τάσεις που κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Φέτος, λοιπόν, με τι θα ιδρώσουμε και παράλληλα θα είμαστε trendy; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ACSM (American College of Sports Medicine), το 2018 το fitness κάνει στροφή στα πιο παραδοσιακά είδη συνδυάζοντάς τα όμως με τα smartphones και τα fit apps! Οπότε, οργανώσου! Απόκτησε τον απαραίτητο εξοπλισμό και ετοιμάσου για High Intensity Interval Training, Training με Wearables, Bodyweight άσκηση με χρήση Apps, Personal Training, Workout Of the Day, Mash-up cross training, Trampolining και Yoga Wheeling. Και αν όλα τα παραπάνω – ή τουλάχιστον κάποια από αυτά – σου μοιάζουν με ακατανόητη ξένη γλώσσα, τότε πάμε να δούμε αναλυτικά όλα τα workout trends για το 2018!


HIIT the road Jack!

High Intensity Interval Training ή αλλιώς HIIT ή (για να συνεννοούμαστε) υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση. Όπως και να την πεις, ένα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός: μπορεί να ιδρώσεις λίγο παραπάνω, μπορεί να κουραστείς, αλλά σίγουρα θα δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι καινούργιο είδος, είναι όμως ιδιαίτερα αγαπητό στους κύκλους των λεγόμενων gym bunnies! Το κάθε μάθημα δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά και απαιτεί μικρές εκρήξεις άσκησης υψηλής έντασης, η οποία ακολουθείται από μία περίοδο όπου πέφτουν οι ρυθμοί… και μετά πάλι από την αρχή! Έχει πολλούς θαυμαστές γιατί συνδυάζει την γρήγορη καύση του λίπους, με την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση της παραγωγής αυξητικής ορμόνης (σημαντική για την καύση του λίπους). Το καλό με το ΗΙΙΤ είναι ότι μπορούν να γίνουν πολλαπλοί συνδυασμοί ασκήσεων ώστε να μην είναι ξανά τα ίδια και τα ίδια! Η αύξηση του ενδιαφέροντος προκαλεί μεγαλύτερη επιθυμία για να κάνεις ΗΙΙΤ! Το μόνο που πρέπει να προσέξεις σε αυτόν τον τύπο άσκησης είναι μικροτραυματισμοί.

 


WOD: Τι έχει το μενού σήμερα;

Έχοντας συνειδητοποιήσει οι εκπαιδευτές ότι η επανάληψη σκοτώνει την άθληση, επινόησαν το WOD! Workout of the day, δηλαδή. Τη μέθοδο WOD, με τους πίνακες και τις γρηγορογραμμένες ασκήσεις επί τόσες φόρες όσες χρειάζεται για να τρέμουν τα πόδια σου, είδαμε για πρώτη φορά στο Cross fit και στο ΗΙΙΤ. Το WOD συνδυάζει Bodyweight ασκήσεις (TRX, push ups κλπ), με βάρη και όλα αυτά σε μία λούπα με αντίπαλο το χρονόμετρο. Φέτος όμως το WOD μπαίνει και στις αίθουσες των ομαδικών και έτσι το μέχρι πρότινος αναμενόμενο πρόγραμμα του αερόβιου που παρακολουθούσες μεταλλάσσεται και γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον.


Μην μασάς! κάνε Mash-up cross-training

Στον πυρετό του ΗΙΙΤ, του WOD, του Cross Fit, και των λοιπών τάσεων που μας θέλουν να βγαίνουμε από την αίθουσα λες και μας πέταξαν έναν κουβά νερό, προστίθεται και το Mash – Up Cross-Training!

Οι γυμναστές είναι πολύ μπροστά, αυτό να το παραδεχτούμε! Είδαν ότι το απλό ποδήλατο και η συνηθισμένη yoga τείνουν να ξεπεραστούν και να γίνουν βαρετά και αποφάσισαν να τα συνδυάσουν σε μία 90λεπτη άσκηση. Αυτή η άσκηση μπορεί να τα έχει ΟΛΑ! Και δεν αστειευόμαστε! Θα δεις το HIIT να συνδυάζεται με τη Yoga, και τον διάδρομο με το Pilates. Με το Cross-Training οι δυνατότητές σου αυξάνονται στο maximum! Ενώ η πρόκληση του να φέρεις εις πέρας ένα συνδυαστικό και απαιτητικό πρόγραμμα θα σε ανταμείψει δίνοντάς σου το αποτέλεσμα που επιθυμείς… στον καθρέφτη σου!


Take it person!

Το personal training δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ήδη trend, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους! Και μάλιστα οι εξειδικευμένοι personal trainers που αναλαμβάνουν τα λεγόμενα personalized transformations γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Και αυτό γιατί ο προσωπικός σου εκπαιδευτής βρίσκεται δίπλα σου, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες σου και σε υποστηρίζει τόσο όταν τα καταφέρνεις όσο και όταν σε παίρνει από κάτω. Επιπλέον, το Personal, έχει γίνει και… group! Αυτήν την περίοδο θα συναντήσεις ολιγομελή τμήματα… personal, ανά τα γυμναστήρια! Δεν είναι τίποτα άλλο από trainers που αναλαμβάνουν τμήματα των 5 ατόμων, βγάζουν εξατομικευμένα προγράμματα και κοουτσάρουν και τα 5 άτομα ταυτόχρονα. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει… take it personal!


Ρόδα είναι και γυρίζει!

Τα social μίλησαν! Βάσει του Pinterest το yoga wheel (ή αλλιώς τροχός/ ρόδα yoga) είναι μία από τις πιο hot τάσεις για το 2018. Η ρόδα yoga έχει σχεδιαστεί ώστε να σε βελτιώσεις την ελαστικότητά σου, ενώ παράλληλα κάνεις το πιο απολαυστικό stretching. Οι ασκήσεις με τον τροχό είναι χαμηλών – σχετικά – απαιτήσεων, αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται σε μεγάλη ηλικιακή γκάμα και την βρίσκουν ιδιαίτερα απολαυστική άνθρωποι με μυϊκούς πόνους. Παρ’ όλα αυτά ο τροχός μπορεί να εφαρμοστεί και στα πιο προχωρημένα επίπεδα, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα με σφιχτούς μύες. Yoga wheeling, λοιπόν για τους πιο zen (και όχι τόσο σκληροπυρηνικούς του fitness) και δες τα πάντα γύρω σου να γυρίζουν!


Big Smartwatch is watching you!

Ξεκίνησε από πέρυσι και συνεχίζεται ακάθεκτη (για να μην πούμε ολοένα αυξανόμενη) η μανία των wearables! Τα βλέπεις σχεδόν παντού! Από το Super Market μέχρι τον δρόμο και – φυσικά – το γυμναστήριο συναντάς smartwatch και activity trackers που παρακολουθούν τις ζωτικές σου ενδείξεις, τόσο στις καθημερινές σου δραστηριότητες, όσο και κατά την άσκηση. Το θετικό των wearables είναι ότι σε βάζουν στη διαδικασία να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου κάθε λεπτό της άσκησης και έτσι εντείνεις την προσπάθειά σου και κρατάς timeline με τις επιδόσεις σου. Και αυτή, ακριβώς, η ιδιότητά τους είναι που τα έχει κάνει να πρωταγωνιστούν στους καρπούς των όσων ασκούνται! Μάλιστα, το ACSM υποστηρίζει ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε από αυτού του είδους την τεχνολογία στα επόμενα 10 χρόνια. Προς το παρόν, όμως, το φοράμε και ξεκινάμε ασκησούλες!


Bodyweight: Το βάρος σου προς όφελός σου! 

Η χρήση του ιδίου βάρους δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό όμως που είναι καινούργιο είναι πως πλέον αυτή η all time classic μέθοδος χρησιμοποιείται με πολύ πιο δημιουργικούς τρόπους. Από το TRX, το Pilates και το Cross Fit το βάρος μας μπορεί να μας κάνει να πετύχουμε τους fitness στόχους μας. Αυτή η μέθοδος, όμως, έχει εξελιχθεί ακόμα πιο πολύ πλέον, με τα applications που σου κάνουν coaching να παίρνουν τα ηνία! Σήμερα, για να γυμναστείς δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από το σώμα σου και μία smart συσκευή. Επιλέγεις μία εφαρμογή workout, φοράς τα αθλητικά σου και ξεκινάς… στο σαλόνι, στο δωμάτιο ή ακόμα και στην κουζίνα! Σπίτι σου είναι ό,τι θες κάνεις! Και το κυριότερο είναι ότι γυμνάζεσαι με τον smart- trainer σου, ο οποίος – εν αντιθέσει με έναν personal trainer – δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρεις το πρόγραμμα με την ησυχία σου, δε σου φωνάζει και δε σε πιέζει!


Jumping all around!

Αν έχεις παιδιά, ανίψια ή βαφτιστήρια, μάλλον έχεις μπει σε τραμπολίνο πρόσφατα. Αλλά ακόμα και αν δεν το έχεις κάνει δεν μπορεί να μην έχεις ζηλέψει, έστω και λίγο, το πόσο πολύ μοιάζουν να διασκεδάζουν τα παιδιά ενώ αναπηδούν σαν τα λαγουδάκια. Και δεν είναι μόνο η διασκέδαση που προσφέρει το χοροπηδητό, είναι και η άσκηση. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν από την επιστημονική ομάδα της NASA έδειξαν ότι η γυμναστική πάνω σε ένα τραμπολίνο είναι 68% πιο αποδοτική απ’ ό,τι το τζόκιν, ενώ παράλληλα, απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Άρα, πώς να μην είναι ένα από τα είδη γυμναστικής που καθημερινά αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές; Το τραμπολίνο δυναμώνει το σώμα, βελτιώνοντας την ισορροπία, τον συντονισμό, τη δύναμη των μυών, και την αντοχή, ενώ παράλληλα απελευθερώνει ενδορφίνες (τις ορμόνες τις ευτυχίας). Σκέψου ότι μετά από ένα δυναμικό μάθημα τραμπολίνο βγαίνεις από την αίθουσα έχοντας κάψει λίπος, έχοντας γυμνάσει τις περισσότερες μυϊκές ομάδες και… χαρούμενος!


 

 

ΠΗΓΗ:http://blog.yellowday.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About