m

Kinesis Gym

Το αν η αερόβια γυμναστική με άδειο στομάχι επιταχύνει την απώλεια λίπους είναι ένα θέμα του fitness που συζητιέται πάρα πολύ. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αερόβια γυμναστική με άδειο στομάχι είναι πιο αποτελεσματική για την καύση λίπους. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει την απόδοση και να περιορίσει την απώλεια λίπους.


Ποιοι έχουν δίκιο; Τα παρακάτω θα σε ενημερώσουν για το τι έχει δείξει η έρευνα γι’ αυτό το θέμα και θα σου δώσουν σοβαρά επιχειρήματα γιατί η γυμναστική συνδυασμένη με την τροφή οδηγεί σε συνολικά μεγαλύτερη καύση λίπους .

Το cardio με άδειο στομάχι καίει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης .Δύο πηγές καυσίμων – οι υδατάνθρακες και τα λίπη – χρησιμοποιούνται για να παράγουν την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για τη σύσπαση των μυών κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Για την προπόνηση αντοχής που εκτελείται με μέτρια ένταση, το 50-60% της ενέργειας που απαιτείται παράγεται από γλυκογόνο (το οποίο είναι αποθηκευμένη ενέργεια από υδατάνθρακες) και το υπόλοιπο της ενέργειας παράγεται από λίπη.


Όταν “αδειάσουν” οι αποθήκες του γλυκογόνου επειδή δεν έχεις φάει για πολλές ώρες, λιπαρά οξέα διασπώνται στα μιτοχόνδρια για να χρησιμοποιηθούν ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας. Καθώς αυξάνει η ένταση της προπόνησης, οι ανάγκες σου για υδατάνθρακες επίσης αυξάνονται. Σε μια μελέτη που εξέταζε τις επιπτώσεις του cardio με άδειο στομάχι στην καύση του λίπους, δύο ομάδες με έξι υγιείς άνδρες η κάθε μία έκαναν ποδήλατο για 60 λεπτά με χαμηλή έως μέτρια ένταση.

Η πρώτη ομάδα έμεινε νηστικιά κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν την προπόνηση. Η δεύτερη ομάδα έκανε την προπόνησή της αφού 1 ώρα πριν την προπόνηση κατανάλωσε 0.8g/kg γλυκόζη ή φρουκτόζη για να ξαναγεμίσει τα αποθέματα του γλυκογόνου. Μετά από τα 20-30 λεπτά της προπόνησης, ο ρυθμός καύσης λίπους ήταν υψηλότερος για την ομάδα που νήστεψε. Η τάση αυτή συνεχίστηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια της 60-λεπτης προπόνησης.


Επίσης, σε όλη την προπόνηση, υπήρξε υψηλότερη ποσότητα των ελεύθερα ρεόντων λιπαρών οξέων (free flowing fatty acids ή FFAs) που βρίσκονται στο αίμα όταν είναι σε κατάσταση νηστείας.

Συμπέρασμα: Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι κατά την καθεαυτή προπόνηση περισσότερο λίπος κάηκε από την ομάδα που εκτέλεσε μέτρια δραστηριότητα με άδειο στομάχι. Οπότε, πρέπει να κάνω cardio με άδειο στομάχι; Μην αποφασίζεις τόσο γρήγορα. Πρόσεξες πώς το “μέτρια” τονίζεται στο παραπάνω παράδειγμα; Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καίνε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, στην πραγματικότητα καίνε λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.


Υπερωρίες στη καύση λίπους δεν είναι μια άμεση διαδικασία που συμβαίνει σε λίγες ώρες, αλλά σε μερικές ημέρες. Καθώς καις περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, το σώμα σου θα κάψει περισσότερο λίπος μετά την άσκηση. Αυτό το αποτέλεσμα (όπου ο μεταβολισμός σου είναι υψηλός για αρκετές ώρες ή ημέρες μετά την προπόνηση σου) είναι κρίσιμο για την αντιπαράθεση απόψεων σχετικά με τα οφέλη του cardio με άδειο στομάχι.


Ενώ με άδειο στομάχι μπορείς να κάψεις περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, το συνολικό αποτέλεσμα από την προπόνησή σου θα είναι χαμηλότερο. Η ικανότητα του σώματός σου να καίει λίπος μετά την προπόνηση περιορίζεται. Εάν εξετάσεις την περίοδο των 24 ωρών, το cardio με άδειο στομάχι είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την προπόνηση που ενισχύεται με τροφή. Ερευνητές από την Ιταλία διερεύνησαν τις αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν η προπόνηση σε κατάσταση νηστείας ενισχύει την απώλεια βάρους.


Οκτώ υγιή νεαρά άτομα εκτέλεσαν νωρίς το πρωί cardio κάτω από δύο διαφορετικές καταστάσεις: 1) με άδειο στομάχι και 2) μετά το φαγητό. Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση οξυγόνου (VO2) και στο δείκτη αναπνευστικής ανταλλαγής (RER) 12 ώρες μετά την προπόνηση. Η ομάδα που έφαγε πριν από την μέτριας έντασης προπόνηση cardio συνέχισε να καίει πολύ περισσότερες θερμίδες μέχρι και 24 ώρες μετά την προπόνηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “όταν κάνεις μέτριας έντασης προπόνηση αντοχής για να χάσεις σωματικό λίπος, η νηστεία πριν από την άσκηση δεν ενισχύει την αξιοποίηση των λιπιδίων (χρήση λίπους).


Αντίθετα, η σωματική δραστηριότητα μετά από ένα ελαφρύ γεύμα είναι πιο ενδεδειγμένη.” Η προπόνηση cardio υψηλής έντασης με άδειο στομάχι μπορεί να σε “κάψει” κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης που πλησιάζει τη μέγιστη δυνατή προσπάθειά σου, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου προέρχεται από γλυκογόνο. Αν εξαντλήσεις τα αποθέματα του γλυκογόνου σου, περιορίζεις την ενεργειακή απόδοσή σου. Καθώς τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες και το συκώτι εξαντλούνται, και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα αρχίζει να πέφτει, μπορεί να αισθανθείς κόπωση, έλλειψη συντονισμού, ζαλάδα και έλλειψη συγκέντρωσης.


Στις περιπτώσεις αυτές, το λίπος δεν μπορεί να μεταβολιστεί αρκετά γρήγορα για να υποστηρίξει τον υψηλότερο ρυθμό προπόνησης και έτσι αναγκάζεσαι να επιβραδύνεις ή και να σταματήσεις. Ενώ η έρευνα και οι μελέτες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, υπάρχουν μερικά βέβαια συμπεράσματα. Η προπόνηση cardio σε κατάσταση νηστείας βοηθά στο να κάψεις περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, αλλά η καύση λίπους μετά την προπόνηση σου περιορίζεται. Κατά την εκτέλεση ασκήσεων cardio υψηλής έντασης, τα επίπεδα του γλυκογόνου πρέπει να αποκατασταθούν για να επιτευχθούν η βέλτιστη απόδοση και τα αποτελέσματα.


Εάν δεν είσαι σε θέση να διατηρήσεις επαρκή επίπεδα ενέργειας, κάνοντας cardio με άδειο στομάχι μπορεί να υπονομεύσει τα αποτελέσματα της προπόνησής σου. Πάντα να επιλέγεις ενέργεια και αποτελεσματικότητα πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και νωρίς το πρωί, πάρε ένα πρωτεϊνούχο ποτό, ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηρών καρπών για να βοηθήσεις το σώμα σου να χρησιμοποιήσει αποδοτικές πηγές ενέργειας που θα τροφοδοτήσουν την προπόνησή σου.

 

 

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About