m

Kinesis Gym

– Άκουσε με που σου λέω, ο ιδρώτας είναι λίπος που φεύγει από πάνω μας…

– Μα εγώ νομίζω πως…

– Μην νομίζεις , ξέρω εγώ που σου λέω..ο ιδρώτας είναι λίπος…ΤΕΛΟΣ !!

Ο πιο πάνω διάλογος είναι πραγματικός. Δεν έχει σημασία που και με ποιους πρωταγωνιστές. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως σημαντικό είναι πως η άγνοια και η έλλειψη επιμόρφωσης είναι ο χειρότερος εχθρός της αλήθειας, ακόμα και σε θέματα άσκησης.


Προφανώς ο κατά τα άλλα ισχυρογνώμον φίλος μας έχει σαν μότο του το γνωστό και ομολογουμένως πολύ πετυχημένο “SWEAT IS FAT CRYING”. Μάλλον, όμως, δεν έχει γευτεί ποτέ τον ιδρώτα του. Ο οποίος έχει γεύση αλμυρή. Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη λόγω όμως των βακτηρίων που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν πάνω στο δέρμα. Άρα ούτε και η μυρωδιά του προέρχεται από το “κάψιμο” του λίπους.

Είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος. Με την έκκριση του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός. Ο ιδρώτας αποτελείται από 99% νερό, και 1% ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα ( όχι λίπος ) κλπ.


Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα. Όταν γυμναζόμαστε οι μύες μας παράγουν περισσότερη ενέργεια από ότι κανονικά. Μέρος μόνο αυτής της ενέργειας χρησιμοποιείται για την κίνηση. Η υπόλοιπη γίνεται θερμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση του σώματος και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί μέρος της διαδικασίας ψύξης του οργανισμού.

Σημειώστε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ιδρώσει από επίπονη εργασία αλλά και από αγωνία ή φόβο. Άραγε και αυτός ο ιδρώτας είναι σύμφωνα με τον ‘’ειδικό’’ της ιστορίας μας λίπος;

Η ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλλει κάθε άνθρωπος συνδέεται με την ικανότητα του σώματος του να διατηρεί την κανονική του θερμοκρασία, επομένως δεν αποτελεί κύριο δείκτη της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνει. Και σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη καύσης λίπους. Αν βγείτε πάνω στην ζυγαριά μετά από έντονη άσκηση και πολύ ιδρώτα θα ζυγίζετε σίγουρα λιγότερο. Όχι όμως επειδή κάψατε λίπος αλλά επειδή χάσατε μέχρι και 1-2 λίτρα νερού, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να αναπληρώσετε άμεσα.


Για να αναγκάσουμε το σώμα μας να κάψει λίπος για ενέργεια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που τρώμε. Αυτή η ελλειμματική θερμιδική κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί είτε με διατροφή είτε με έντονη άσκηση ή ιδανικά και με τα δύο.

Ένας γενικός κανόνας για τον ιδρώτα κατά την διάρκεια της άσκησης είναι να φροντίζουμε να πίνουμε νερό πριν νοιώσουμε το αίσθημα της δίψας, πριν δηλαδή αρχίσουμε να αφυδατωνόμαστε. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει επίσης να πίνουμε νερό περίπου με τον ρυθμό που χάνουμε μέσω του ιδρώτα.

Η αφυδάτωση εκτός από την μειωμένη απόδοση κατά την άσκηση άρα και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που είναι ο στόχος , μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Για αυτό, θεωρίες του τύπου δεν πίνω νερό όταν γυμνάζομαι για να ιδρώνω περισσότερο, είναι το λιγότερο επιπόλαιες και επικίνδυνες ειδικά σε καιρικές συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Πηγή:http://inshape.com.cy/

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About