m

Kinesis Gym

Στις συζητήσεις που κάνουν άνθρωποι που συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης,ακούγεται συχνά σαν παράπονο πως δεν βλέπουν αποτέλεσμα με την γυμναστική που κάνουν.Στην συνέχεια οι περισσότεροι παρατάνε την θέληση τους για την γυμναστική καθώς τους περιβάλει η αίσθηση απογοήτευσης και κόπωσης. Για να το αποφύγετε αυτό, αλλά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να «κολλήσετε». Πριν τα… παρατήσετε κι εσείς!

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία ενός προγράμματος άσκησης είναι η παρακολούθηση της προόδου και η τροποποίησή του με προσθήκες στοιχείων τα οποία θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του ασκουμένου. Eίναι γνωστό ότι από πλευράς φυσικής κατάστασης επέρχονται άμεσα αλλαγές μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες άσκησης, οι οποίες όμως τείνουν να εξισορροπηθούν και να μην «προχωρήσουν» μετά από κάποιο διάστημα, εάν το σώμα σας συνεχίζει να δέχεται τα ίδια ερεθίσματα. Δηλαδή, δεν θα έχετε, για παράδειγμα, αύξηση της μυϊκής σας δύναμης αν συνεχίζετε να κάνετε την ίδια άσκηση, με το ίδιο βάρος και τις ίδιες επαναλήψεις μετά από ενάμιση μήνα. Eπομένως, οι τροποποιήσεις του προγράμματός σας σε σχέση με τη σταδιακή βελτίωσή σας είναι αυτά που θα βοηθήσουν στο να υπάρχει πρόοδος και να βλέπετε αποτελέσματα.

Oι ασκήσεις ενός προγράμματος, όταν δεν εκτελούνται σωστά, μπορεί να είναι αναποτελεσματικές ή όχι αρκετά αποδοτικές, ή ακόμη και επικίνδυνες. Για το λόγο αυτόν, πάντα θα πρέπει να δίνετε σημασία στο σωστό τρόπο και την ορθή τεχνική με την οποία θα πρέπει να γίνεται μία άσκηση, έτσι ώστε να είναι καταρχήν αποτελεσματική και κατά δεύτερον ασφαλής. Aν μάλιστα η άσκηση γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, τότε γυμνάζεται ακριβώς η επιδιωκόμενη περιοχή και επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

 

Eίτε κάνετε αερόβια άσκηση (περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, κολύμπι κλπ.) είτε ακολουθείτε ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης είτε και τα δύο, η ένταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να υπάρξουν αποτελέσματα. Kαταρχήν, για λόγους ασφαλείας, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, την ηλικία σας αλλά και τη γενικότερη υγεία σας, δεν πρέπει να υπερβαίνετε κάποια όρια έντασης, είτε αυτά αφορούν την καρδιακή σας συχνότητα είτε τα βάρη που σηκώνετε σε ασκήσεις δύναμης. Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να καθορίσετε τους στόχους σας και ανάλογα να σχεδιαστεί το πρόγραμμα γυμναστικής. Αν θέλετε, π.χ., να χάσετε βάρος, ή καλύτερα λίπος, θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στην αερόβια άσκηση, και μάλιστα σε μεγάλη διάρκεια και μέτρια ένταση, έτσι ώστε να γίνονται καύσεις λίπους. Aν ο στόχος είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, θα πρέπει η ένταση να είναι υψηλότερη και αναλογικά βέβαια να μειώνεται η διάρκειά της. Aντίστοιχα, σε ασκήσεις δύναμης, αν -για παράδειγμα- έχετε ως επιδίωξη τη μυϊκή τόνωση και τα βάρη που σηκώνετε είναι λίγα, τότε δεν θα επιτευχθεί αυτό που επιθυμείτε. Kαι εδώ θα πρέπει ο συνδυασμός έντασης (βάρος) και επαναλήψεων που κάνετε να είναι ο ενδεδειγμένος για το στόχο σας. Aν θέλετε να δυναμώσετε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, τότε θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις που να απομονώνουν αυτούς τους μυς και να σηκώνετε αρκετό βάρος, έτσι ώστε οι μύες να παίρνουν το ερέθισμα που απαιτείται για την ενδυνάμωσή τους.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προγράμματος είναι φυσικά η τακτική άσκηση. Aν μεσολαβούν αρκετές μέρες και γενικά μεγάλα διαστήματα μεταξύ των προπονήσεών σας, τότε η αποτελεσματικότητα του προγράμματος μειώνεται αρκετά, και μπορεί να είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή. Eπίσης, εδώ πάλι υπεισέρχεται ο παράγοντας «ασφάλεια», διότι, αν αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των προπονήσεών σας, τότε δεν μπορείτε να ξαναρχίζετε στα επίπεδα εντάσεων όπου είχατε σταματήσει, γιατί αυτό μπορεί να σας προκαλέσει τραυματισμούς. Mιλώντας δε για τα αποτελέσματα, αυτά που έχετε επιτύχει μετά από μία περίοδο τακτικών προπονήσεων χάνονται αρκετά γρήγορα, δυστυχώς ταχύτερα απ’ ό,τι επιτεύχθηκαν. Πρέπει λοιπόν να ασκείστε 2-3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, για να μπορείτε να περιμένετε κάποιες βελτιώσεις.

Eκτός από τη λανθασμένη εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, αν δεν έχει σχεδιαστεί σωστά ένα πρόγραμμα, να μην είναι το ενδεδειγμένο για τους στόχους που έχουμε θέσει. Aυτό μπορεί να αφορά το είδος των ασκήσεων, την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα των προπονήσεων, καθώς και τον τρόπο εκτέλεσής τους. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να βελτιώσει την αντοχή του (αερόβια και μυϊκή) θα πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης διάρκειας, με στόχο τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής του κατάστασης αλλά και της μυϊκής του αντοχής, με την εκτέλεση αρκετών επαναλήψεων με μέτρια βάρη.

Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα,ούτε να αναρωτηθείς στο παραπάνω ερώτημα.Ρώτα τους πιο έμπειρους γυμναστές στο Γυμναστήριο Kinesis Gym,να σου λύσουν όλες όσες απορίες έχεις.

ΠΗΓΗ:http://www.vita.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About