m

Kinesis Gym

Εμφανίζεται  κυρίως στις γυναίκες, προκαλεί  έντονο πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Αναφερόμαστε στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που συχνά το συνδέουμε με την τενοντίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τον σωστό τρόπο. Η σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση,  τονίζουν οι ειδικοί  απαραίτητη για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και να απαλλαγούμε από το σύνδρομο αυτό.

 


 

Τι είναι;

συνδρομο καρπιαιου2Ας δούμε αναλυτικά τι είναι και πότε εμφανίζεται. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σήραγγα, η κορυφή της οποίας καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο και το μέσο νεύρο περνά μέσω αυτής της σήραγγας στον καρπό. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται όταν το μέσο νεύρο πιέζεται στον καρπό από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Τότε είναι που εμφανίζονται σιγά -σιγά συμπτώματα, (π.χ πόνος στο χέρι, κάψιμο, αίσθηση ότι μας τσιμπάνε με βελόνες και μουδιάσματα στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο). Καθώς το πρόβλημα μεγαλώνει και εμείς το αμελούμε, ο πόνος μπορεί να προχωρήσει μέχρι και τους ώμους ή να εμφανιστεί και μυϊκή ατονία στον καρπό. Τα αίτια του προβλήματος  είναι οι  συγκεκριμένες  επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, οι οποίες επιβαρύνουν τον καρπό (π.χ. η υπερβολική χρήση Η/Υ), κάποιος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα) ή μεταβολική ασθένεια (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα), αλλά παρατηρείται και κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

 

Η σωστή διάγνωση

Οι ενοχλήσεις που έχουμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα συγχέονται και με άλλες ασθένειες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργεί να γίνει η σωστή διάγνωση . Για να είμαστε σίγουροι πρέπει να κάνουμε ένα ηλεκτρομυογράφημα, μια εξέταση που βοηθά στη διάγνωση του συνδρόμου και να δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται .

 

Οι εύκολες λύσεις

Στον πάγο

Βάζουμε μέσα σε μια πετσέτα λίγα παγάκια ή μια παγοκύστη και την τοποθετούμε στον καρπό μας για 15-20΄, δύο φορές την ημέρα.

 

Ξεκούραση

συνδρομο καρπιαιου 4Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη λύση είναι η ακινησία  κάτι τέτοιο για να επιτευχθεί  τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον. Αυτό που  θα βοηθούσε είναι να κάνουμε πολλά διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασίας μας . Αν για παράδειγμα η δουλειά μας απαιτεί πολλές ώρες σε υπολογιστή σωστό θα ήταν  να κάνουμε κάθε μία ώρα ένα διάλειμμα 5΄, ώστε να ξεκουράζουμε τα χέρια μας.

 

Μασάζ

Ρίχνουμε λίγο λάδι μασάζ στα δάχτυλά μας και με απαλές κινήσεις κάνουμε μασάζ στο χέρι μας, ξεκινώντας από τα ακροδάχτυλα, και στη συνέχεια στην παλάμη, προχωρώντας στον καρπό και φτάνοντας μέχρι τον αντιβραχίονα. Για να μειωθεί ο πόνος δυο φορές την ημέρα για πέντε λεπτά αρκούν .

 

Οι κλασικές λύσεις

Νάρθηκας

Για την καλύτερη ξεκούραση του καρπού ένας ειδικός νάρθηκας  θα βοηθούσε αρκετά συνδρομο καρπιαιο 1,αφού διατηρεί τον καρπό σε ευθεία θέση και περιορίζει την κίνηση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της κάμψης ή της στροφής του καρπού.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον πόνο, ενώ σε προχωρημένα στάδια προτείνονται ενέσεις κορτικοστεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα, οι οποίες μπορεί να απαλύνουν τον πόνο, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ξανά εμφανιστούν .

 

Επέμβαση

Από τη στιγμή που μέσω του ηλεκτρομυογραφήματος διαγνωστεί  ότι πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η λύση της χειρουργικής επέμβασης προτείνεται ακόμα και σε αρχικά στάδια, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και να αποφύγουμε περαιτέρω βλάβες. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-20΄, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Το τελευταίο καιρό έχει εμφανιστεί  και μια νέα μέθοδος, που ονομάζεται «αρθροσκοπική απελευθέρωση», κατά την οποία πραγματοποιείται μικρότερη τομή (1-2 εκ.) και χρησιμοποιείται μια μικρή κάμερα, που εισέρχεται στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

 


 

 

Οι εναλλακτικές λύσεις

Γιόγκα

Η παρακάτω άσκηση δυναμώνει τους καρπούς και τους αντιβραχίονες και ανακουφίζει από τους πόνους του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα: Κρατάμε τα χέρια τεντωμένα μπροστά με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω. Λυγίζουμε τους καρπούς, έτσι ώστε τα δάχτυλα να δείχνουν προς το πάτωμα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 5΄΄ και φέρνουμε πάλι τους καρπούς στην ευθεία. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές. Τώρα, λυγίζουμε τους καρπούς μας έτσι ώστε τα δάχτυλα να είναι στραμμένα προς το ταβάνι. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 5΄΄ και επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

 

Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και με άλλες θεραπείες ή και μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία. Τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες στην περιοχή του καρπού, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή που υπάρχει στην άρθρωση. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 10 συνεδρίες.

 

Εμείς στο Kinesis-Gym σε συνεργασία με έμπειρους ορθοπεδικούς συμβάλουμε στην αποκατάσταση των προβλημάτων σας βγάζοντας εξειδικευμένα προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασκουμένου .

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About