Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που έχει να κάνει με τις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες, την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που επιλέγουμε, την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος.
Σημαντικό στην καταπολέμηση της αίσθησης φουσκώματος είναι η διατήρηση ισορροπίας καλίου και νατρίου στον οργανισμό.
- Το νάτριο (αλάτι ) προκαλεί κατακρατήσεις και ευνοεί το φούσκωμα.
- Το κάλιο (νερό και βασικά συστατικά λαχανικών/ φρούτων) ευνεί τη διούρηση άρα και το ξεφούσκωμα.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο:
Φρούτα, π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα.
Λαχανικά (νωπά, στον ατμό ή ψητά), π.χ. ντομάτες, αγκινάρες, χόρτα, μπρόκολο, μπάμιες.
Μυρωδικά και βότανα (κάρδαμο, ρόκα, μαϊντανός, σέλινο)
Πατάτες (ψητές ή στον ατμό γιατί με το βρασμό χάνετε το κάλιο)
Άπαχη πρωτεΐνη, που χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει ( ασπράδι αυγού, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι, φέτα ψαριού, γαρίδες, ροδέλες καλαμαράκια).
Τροφές που πρέπει να αποφύγετε:
Έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε αλάτι (κονσέρβες, έτοιμο φαγητό, αρτοποιήματα).
Τροφές που έχετε παρατηρήσει ότι σας φουσκώνουν (δεν είναι οι ίδιες για όλους).
Nτομάτα, όσπρια, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδια, χόρτα και άγουρα φρούτα.
Λιπαρά κρέατα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα (επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις).
Αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά και μπύρα ( περιέχουν πολλή ζάχαρη και επιπλέον φουσκώνουν). Αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ προτιμήστε το κρασί.
More tips
Προτιμήστε το νερό, αλλά όχι μαζί με το φαγητό γιατί μπορεί να σας φουσκώνει, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, τον καφέ και το τσάι ειδικά όταν συνοδεύεται με λεμόνι (χωρίς ζάχαρη).
Tο κάλιο διαλύεται στο νερό, οπότε δεν πρέπει να αφήνετε τα λαχανικά πολλή ώρα στο νερό πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώσετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό.
Αυξήστε τα προβιοτικά ή αλλιώς «καλά» βακτήρια. Είναι πολύτιμα στην περίπτωση των αερίων, καθώς βοηθούν στην επιτυχή χώνεψη και την ελάττωση των αερίων. Συνήθως λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων, αλλά μπορείτε να τα πάρετε και από τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, οι πίκλες και το ξινολάχανο.
Μασάτε καλά. Το φούσκωμα μπορεί να δημιουργηθεί από φαγητό που δεν έχει διασπαστεί και επεξεργαστεί σωστά από το στομάχι. Αν λοιπόν, συνηθίσετε να μασάτε περισσότερες φορές το φαγητό που τρώτε, βοηθάτε άμεσα το σώμα να το επεξεργαστεί και χωνέψει καλύτερα, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και «αγενή» αέρια.