Το ελαιόλαδο δεν έχει θερμίδες και είναι καλό για δίαιτα = Λάθος !!!
1 κουτ σούπας ελαιόλαδο εμπεριέχει 135 θερμίδες όσες και μια κουτ σούπας βούτυρο ή λαρδί και είναι όσες και αυτές μιας σοκοφρέτας !!!
Άρα προσοχή στη αλλόγιστη χρήση !!!
Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα !!! = Λάθος !!!
Τα διάφορα λάδια που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα (π.χ σπορέλαιο, ηλιέλαιο) οξειδώνονται με τον πρώτο βρασμό (τηγανιά ) και μετατρέπονται σε αθηρωματογόνες και καρκινογόνες ενώσεις .
Το ελαιόλαδο χρειάζεται 9 βρασμούς για να οξειδωθεί !!!
Καλό είναι το ελαιόλαδο να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος = Σωστό !!!
Τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία μειώνονται με τη θερμική επεξεργασία !!!
Το ελαιόλαδο αυξάνει την καλή χοληστερόλη ??? = Σωστό !!!
Είναι μόνο αυτό και τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα των ψαριών που αυξάνουν την HDL (καλή !!!) χοληστερόλη !!!
Τι ελαιόλαδο να προτιμώ ??? Αυτό στην ωραία γυάλινη συσκευασία ??? Μήπως αυτό στο τενεκεδένιο μπουκάλι είναι «μάπα» και το κρύβουν ??? = Λάθος !!!
Η ηλιακή ακτινοβολία αλλοιώνει την θρεπτική και αντιοξειδωτική δράση του ελαιολάδου !!! Άρα προτιμάτε πάντα τενεκεδένιο δοχείο ή σκούρο γυάλινο !!!
Φυσικά το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ
Από: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ
Σύμβουλο διατροφής μέλος της Ελληνικής Ιατρικής εταιρίας παχυσαρκίας
Τηλ. 6944961764