m

Kinesis Gym

Tips για την καλοκαιρινή σου προπόνηση!!!

Τι να προσέξεις αν αποφάσισες να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου την περίοδο του καλοκαιριού.

 

 

tips1

 

Υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες που κανείς όμως δεν σου επιβάλλει να ακολουθήσεις το ζόρι.  Κανείς δεν θα σου απαγορεύσει να τρέξεις 10 χιλιόμετρα κάτω από τον ήλιο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσεις από την αφυδάτωση στα μισά του δρόμου. Έχεις κάθε δικαίωμα να προπονηθείς με  βάρη, όμως η ασφαλής οδηγία είναι να κάνεις ένα γερό ζέσταμα ακόμη και όταν σκάει ο τζίτζικας προκειμένου να αποφύγεις σοβαρούς τραυματισμούς. Πρόσεξε λοιπόν, γιατί η άγνοια των νόμων του fitness δεν συγχωρείται. Ειδικά αυτή την καυτή περίοδο.

 

 

tips2

Πρέπει να πίνεις νερό μόνο όταν διψάς;

 

ΟΧΙ: Πίνε νερό, πολύ πριν διψάσεις. Από τη στιγμή που αρχίζει το στόμα σου να γίνεται ξερό, ξεκινά ο συναγερμός της άμυνας του σώματος.

 

  • Ο νόμος της φυσιολογίας της άσκησης λέει τα εξής: όταν γυμνάζεσαι και νιώθεις πως διψάς πολύ, έχεις ήδη αφυδατωθεί κατά 2 έως 3%.
  • Η ερμηνεία του νόμου: Αν συνεχίσεις έτσι, στο επόμενο τέταρτο θα έχεις πάθει συγκοπή.

 

ΝΑΙ: Ενυδάτωνε επαρκώς τον οργανισμό σου.

  • Πίνε ένα λίτρο νερού σιγά-σιγά, δυο με τρεις ώρες πριν από την άσκηση και όσο τρέχεις, έχε μαζί σου ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό για να μην στεγνώνει στο στόμα σου.
  • Πρόσθετο tip: Οι ίδιοι νόμοι περί ενυδάτωσης ισχύουν και όταν ασχολείσαι με άλλου είδους προπόνηση, είτε εντός υγρού στοιχείου (κολύμβηση, όρθιο κανό κλπ.) ή εκτός (βάρη, beach volley κλπ.).

 

 

 

tips5

Πρέπει να τρως πρωτεΐνη πριν την προπόνηση με βάρη;

 

ΟΧΙ: Το καλοκαίρι, είναι καλύτερα να φορτώνεις το σώμα σου με πρωτεΐνη αμέσως μετά την άσκηση.

 

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρωτεΐνη πριν από ένα πρόγραμμα με βάρη μπορεί να ανυψώσει τη βασική θερμοκρασία του σώματος εξαιτίας της αργής διαδικασίας πέψης, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ακόμα πιο ζεστός.
  • Αυτή η πρόσθετη θερμότητα του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα γρηγορότερη κόπωση, αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος, ζάλη, αδιαθεσία ή ακόμα λιποθυμία.

 

ΝΑΙ: Ενισχύσου και δροσίσου με ένα ρόφημα πρωτεΐνης με τριμμένο πάγο το οποίο θα πίνεις ενώ γυμνάζεσαι. Μελέτες  αναφέρουν  ότι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης οδηγεί τον αθλούμενο σε καλύτερες επιδόσεις. Οι άνδρες που κατανάλωναν ένα μεγάλο ποτήρι με παγωμένο ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια προπόνησης σε θερμό περιβάλλον, διατήρησαν τον ρυθμό και την έντασή τους 10 λεπτά περισσότερο από όσους έπιναν σκέτο νερό.

  • Πρόσθετο tip: Μην μπεις στην εύκολη ιδέα να αγοράσεις ένα milkshake από την καφετέρια -έχει βέβαια πρωτεΐνη από το γάλα, αλλά μαζί κουβαλάει και πολύ ζάχαρη, η οποία θα μειώσει τις αντοχές σου από το πρώτο σετ.

 

 

tips4

Είναι προτιμότερη η προπόνηση στο βουνό το καλοκαίρι;

 

ΟΧΙ: Μπορεί το βουνό να αποτελεί μια συγκλονιστικά καλύτερη επιλογή καλοκαιρινών διακοπών και ήπιων δραστηριοτήτων μέσα στη φύση, ωστόσο το υψόμετρο δεν βοηθά το σώμα σου όταν πρόκειται να ακολουθήσεις τη ρουτίνα εκγύμνασης που είχες συνηθίσει στην πόλη.

 

  • Σύμφωνα με αθλητίατρους για έναν άντρα ο οποίος προπονείται συστηματικά, οι ανάγκες του οργανισμού του για οξυγόνο την ώρα που προπονείται, είναι πολλαπλάσιες ακόμη και από έναν βαρύ καπνιστή που πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Το υψηλό υψόμετρο οδηγεί τους πνεύμονες σε αδυναμία να προσαρμοστούν άμεσα στη μεταβολή πίεσης του αέρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη, πονοκεφάλους, υπερβολική κόπωση και σύγχυση.

 

ΝΑΙ: Ευχαριστήσου την προπόνηση  σε ένα ψηλό βουνό, αφού πρώτα περάσεις ένα ή δυο 24ωρα εγκλιματισμού στον αραιό αέρα.

  • Πρόσθετο tip: Αν σου αρέσει να ορειβατείς ή να κάνεις ποδήλατο βουνού, πάρε την κατηφόρα αμέσως μόλις νιώσεις τον αέρα να δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στους αεραγωγούς σου. Στα μεσαίου ύψους βουνά της ελληνικής υπαίθρου δεν πρόκειται να υποστείς υποξία -το κυριότερο σύμπτωμα της ασθένειας του υψομέτρου-, αλλά στον Όλυμπο (3.000 χλμ), πιθανώς και να την ακούσεις. Και ειδικά αν δεν είσαι καλά ενυδατωμένος.
  • Πριν επισκεφθείς ένα ψηλό βουνό προμηθεύσου χαπάκια ακεταζολαμίδης, τα οποία επιταχύνουν την ικανότητα του σώματος να εγκλιματιστεί σε μεγάλο υψόμετρο.

 

 

tips6

 Προστατεύεσαι  από τον καρκίνο του δέρματος όταν είσαι μέσα ή κάτω από το νερό;

 

ΟΧΙ: Οι περισσότεροι κολυμβητές αντοχής πιστεύουν οτι επειδή το σώμα τους είναι διαρκώς μέσα στη θάλασσα δεν χρειάζονται αντηλιακό.

 

  • Το πόρισμα της Διεθνούς Εταιρείας Δερματολογίας (ISD) είναι σαφές: ακόμη και πολλά μέτρα κάτω από το νερό, οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το δέρμα και προκαλούν το 75% των βλαβών που θα υφίστατο ένα άτομο που βρίσκεται σε μια παραλία κάτω από μια ομπρέλα.

 

ΝΑΙ: Άπλωνε αντηλιακό σε όλο το σώμα και ειδικά στα σημεία που είναι  περισσότερο εκτεθειμένα στην UV ακτινοβολία όταν κάνεις τα θαλάσσια σπορ που αγαπάς.

  • Το πρόσωπο και το κεφάλι του κολυμβητή εκτίθεται διαρκώς στον ήλιο, ενώ η πλάτη και όλο το πίσω μέρος του σώματος ενός περιηγητή του βυθού κινδυνεύει να γίνει ψητό έπειτα από μισή ώρα χωρίς αντηλιακή προστασία. Σε χειρότερη θέση από όλους βρίσκονται οι surfers: ο δροσερός (αλλά εξαιρετικά ύπουλος) συνδυασμός νερού και αέρα, τους κατατάσσει πρώτους στη λίστα για ανάπτυξη δερματικών καρκίνων.
  • Πρόσθετο tip: ο όρος «αδιάβροχο» στις συσκευασίες των αντηλιακών είναι παραπλανητικός. Μόνο όσα αντηλιακά αναγράφουν «με αντοχή στο νερό» κάνουν για σένα. Διάλεξε κάποιο με διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο ψευδάργυρου για προστασία ευρέως φάσματος UVA και UVB.

 

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About