m

Kinesis Gym

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η γυμναστική στην ζωή μας. Ο καθημερινός άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να γυμναστεί και να ηρεμήσει κάνοντας ασκήσεις μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα  στους χώρους του γυμναστηρίου.
Υπάρχει όμως γυμναστική για όλους? Μπορούν εκείνοι που έχουν προβλήματα με την υγεία τους να ασχοληθούν με όλες τις μορφές γυμναστικής? Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν κινδυνεύουν ? Και, πόσο μπορούν να πιεστούν? Πως μπορούμε να αποτρέψουμε την υψηλή πίεση

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διάφορες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται από δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ). Αρτηριακή πίεση η οποία κυμαίνεται από 140/90 και άνω θεωρείται υψηλή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «υπέρταση». Αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τον οργανισμό για πολλούς λόγους.

Μπορούμε να αποτρέψουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση, απλά υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο διαβίωσης, και ακολουθώντας πέντε συμβουλές (κι όχι μόνο) :

• Σωματική δραστηριότητα – άσκηση.
• Διατήρηση του ιδανικού βάρους.
• Υγιεινή διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
• Επιλέγοντας και παρασκευάζοντας τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, νάτριο και κορεσμένα λίπη.
• Μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Πόσο βοηθάει η άσκηση στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Είναι πλέον ευρέως γνωστό, πως η αερόβια γυμναστική αποτελεί το καταλληλότερο «φάρμακο» για τα ψυχοσωματικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί, ότι μία ώρα αερόβιας άσκησης έχει περισσότερο ευεργετικά αποτελέσματα από μία ώρα απλής ξεκούρασης ή ύπνου. Πολύς κόσμος λοιπόν, εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό και ασκείται πριν από καταστάσεις που προκαλούν άγχος και στρες.


Πόσο ρόλο παίζει η ένταση της άσκησης

Παρόλο που κατά καιρούς έχει διατυπωθεί  πως η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυξάνει την ψυχοσωματική ένταση και το άγχος, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν το αντίθετο: η άσκηση πολύ μεγάλης έντασης (80% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου -VO2max- ή και παραπάνω) βελτιώνει καταστάσεις υπερδιέγερσης και ανεβάζει τη διάθεση. Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει η διαφορά φυσικής κατάστασης και εμπειρίας από ασκούμενο σε ασκούμενο. Η εξήγηση που έχει δοθεί από ερευνητές είναι η παραγωγή ενδορφινών μέσω της άσκησης. Οι ενδορφίνες είναι ένα είδος πεπτιδικών ορμονών που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και τα επινεφρίδια ύστερα από σωματική ένταση, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης. Η χημική σύσταση των ενδορφινών (που είναι παρόμοια με αυτή των οπιοειδών ουσιών , και γι’ αυτό έχουν αναλγητικές ιδιότητες) , προσφέρει ηρεμία ως αντίδοτο του άγχους και της ψυχοσωματικής έντασης.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα

Σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, προτιμήστε αερόβια άσκηση (διάδρομο,ποδήλατο, περπάτημα κλπ), 3 φορές την εβδομάδα , σε συνδυασμό με προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης σε χαμηλή ένταση, όπως pilates, gyrotonic ή yoga.
Ο αθλούμενος θα πρέπει παρόλα αυτά να γνωρίζει, πως η σωστή γυμναστική γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους, από εξειδικευμένους ανθρώπους και πάντα με την συμβουλή του γιατρού εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Οι επαγγελματίες του χώρου μας σήμερα και οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζουν, εξασφαλίζουν μια ασφαλή προπόνηση στον κάθε αθλούμενο και εγγυάται την αποτελεσματικότητα του.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:iatro.gr

Post a Comment

Close
kinesis-gym
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή:
08:30 – 23:00

Σάββατο:
12:00 – 20:00

Κυριακή:
Κλειστά

Our socials
About