Αντικείμενο συζήτησης και ειδικής μελέτης τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει στις υπηρεσίες υγείας η σημασία της σωματικής άσκησης και πόσο σημαντικό είναι να εντάξουμε την γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Το ενδιαφέρον της επιστήμης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκατιών στράφηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της άσκησης στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στους ασθενείς με στεφανιαία νοσήματα . Στοιχεία βασισμένα σε διάφορες μελέτες, κατέδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προωθήσει την αποκατάσταση, να μειώσει τη θνησιμότητα και να συμβάλει στη γενική ευημερία και την ποιότητα ζωής στα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νοσήματα .
Η παραδοσιακή μέθοδος αποκατάστασης καρδιοπαθών μέσω άσκησης, είναι η συμμετοχή τους σε αερόβιες κυρίως δραστηριότητες, οι οποίες ενεργοποιούν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αερόβια προπόνηση διότι βελτιώνει και επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα τα τριγλυκερίδια.
Απο την άλλη πλευρά όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς υστερούν σημαντικά ως προς την μυϊκή δύναμη και μέχρι πρόσφατα αυτού του είδους η άσκηση σε καρδιοπαθείς είχε αποφευχθεί λόγω των αιμοδυναμικών ανταποκρίσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ισομετρικής (στατικής) άσκησης με βάρη. Περνώντας όμως τα χρόνια η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει πως τα βάρη δεν αποτελούν μια απλή ισομετρική άσκηση αλλά και μια διαφορετική αιμοδυναμική ανταπόκριση σε καρδιοπαθείς.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η σωματική άσκηση προσφέρει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα σε καρδιαγγειακούς ασθενείς τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά . Αυξάνει την φυσική λειτουργία του οργανισμού συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα , με την γυμναστική επιτυγχάνεται η μείωση της γλοιότητας του αίματος , άρα η άσκηση βοηθάει στο να αποφύγουμε θρομβώσεις .
Επίσης είναι βέβαιο πως η άσκηση μπορεί να έχει ψυχολογικό όφελος στον ασθενή, δεδομένου ότι βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.
Στόχος σε ασθενείς με καρδιοπάθεια είναι να επιστρέψουν στις προηγούμενες φυσικές τους δραστηριότητες με ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται με τροποποιήσεις στο πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και από την επίβλεψη έμπειρου γυμναστή . Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ασφαλούς προγράμματος άσκησης και λειτουργικών ικανοτήτων.
Στο γυμναστήριο μας Kinesis–Gym μπορείς να έρθεις σε επαφή με το έμπειρο προσωπικό μας ώστε να σου υποδείξει το κατάλληλο είδος άσκησης ,την συχνότητα ,την ένταση και την διάρκεια του προγράμματος άσκησης προς αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.
Μάθε ,ενημερώσου ,ρώτα μόνο στο Kinesis -Gym!