Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα λόγω της χαμηλής ηλιοφάνειας και της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας, συχνά εμφανίζουμε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη ψυχική διάθεση. Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη, στον κορεσμό και στην ποιότητα του ύπνου . Το πιο βασικό δομικό της στοιχείο το αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι οι μπανάνες, το γάλα ,το τυρί, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια.
Τα ω-3 βρίσκονται στα ιχθυέλαια, όπως στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και σε ψάρια όπως: μπακαλιάρο, αστακό, γαρίδες , σαρδέλες, σολομό, ξιφία, στο αβοκάντο, τις ελιές, τα καρύδια, το λιναρόσπορο καθώς και σε φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο, και το λινέλαιο.
Για να συντεθεί σεροτονίνη χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ.
Β6
Πλούσιες πηγές: πίτυρο ρυζιού, πίτυρο σιταριού, ηλιόσποροι
Καλές πηγές: Ψάρια, σόγια, αβοκάντο, φασόλια, κοτόπουλο, μπανάνες, κουνουπίδι, πράσινες πιπεριές, πατάτες, σπανάκι, σταφίδες άπαχο κρέας , καλαμπόκι καρύδια
Β12
Πλούσιες πηγές: συκώτι και άλλα όργανα
Καλές πηγές: μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά, τυρί, οστρακοειδή
Φολικό οξύ
Πλούσιες πηγές: συκώτι και νεφρά
Καλές πηγές: αβοκάντο, φασόλια, τεύτλα, σέλινο, ψάρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, σπανάκι, πράσινα γογγύλια, καρύδια , πορτοκάλια, και χυμός πορτοκαλιού, σόγια και προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης.
Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Όμως λόγω της εθιστικής της ιδιότητας καθώς και της αυξητικής τάσης, που επιφέρει η υπερκατανάλωση της, στο σωματικό βάρος , συστήνεται μόνο 2 φορές την εβδομάδα και σε λογική (!!!) ποσότητα .
Από: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ
Σύμβουλο διατροφής μέλος της Ελληνικής Ιατρικής εταιρίας παχυσαρκίας
Τηλ. 6944961764